lidlici to te ja pitam

LIDLIĆI – Proud to be Lidlić

LIDLIĆI – ponosan što sam Lidlić

Danima se već priča o Lidlići-ma. Tko su oni? LIDLIĆI!
Već mi je to pomalo smiješno. Ali, kad svi imaju neko mišljenje o tomu, zašto ne bih i ja. To je još jedan razlog zašto pisati blog.

Pa da i ja krenem od nekuda. Za početak vratio bih se još jednom “skandaloznom” postu objavljenom na društvenoj mreži koja zna sve. Radi se o Facebook stranici. Naravno, nekad je Google znao sve, a danas Facebook. Jer što na Fejsu nije objavljeno, nije se ni desilo. Krećući od te sveprisutne društvene mreže sjećam se posta o rođendanu. Danas oko godinu dana kasnije nije bitno što se poklanja nego što se nosi. No onda pismenost nije bila na nekoj visokoj razini a danas još i manje.

Uzdrmana hrvatska javnost (šok prije nego se znalo tko su lidlići)

Post koji je uzdrmao hrvatsku javnost i podijelio državu na HaeMovce i i HMhejtere danas se gotovo zaboravio. Majka se požalila kako je jedna djevojčica njenoj princezi za poklon donijela poklon bon HM. Bon od 200 kn, sramota. Leksikon i bon od 200 kn. A Princezita je željela Frozen Elsu Lego Land od minimum 400 kn. Princezu kao što je i ona. Jer ipak je crtić snimljen prema Princeziti. U crtiću, gledao sam ga pa odgovorno tvrdim, Princeza Elsa je radije otišla u smrznuti dvorac nego u HM. Lidla nije bilo ni u planu. Al onda Lidl i Lidlići nisu bili zanimljivi. Podijeljeni narod hrvatske sveprisutno se zalagao za ravnopravnost HMa sa ostalim brendovima. Frozen, Violeta, Raznorazni Vampiri, Harry Potter, Cars i mnogi drugi… Puno se slova natipkalo o toj temi.

Pola je naroda zagovaralo HM. Ostala polovica da svatko treba imati izbor. Poklon bon nije rješenje ukoliko ti to nije božićnica/uskrsnica a ne dao Bog da nemaš za poklon od 400 kuna. Onda svoju božićnicu daješ za rođendan. Ali kako dijete poslati na rođendan sa bonom iz Konzuma kad ni HM nije dobar. Možda bi bilo dobro da se taj poklon bon Božićnica/Uskrsnica zamijeni za Elsu i Lego Frozen dvorac. Dotična majka nikad nogom i kožnom čizmom od nekoliko tisuća kn nije kročila u HM. Ipak je ona, kako kaže obrazovana. Katastrofa. Kako se uopće netko tamo može obući. Samo štraca do štrace. Možda bi bon od Konzuma ipak bio bolje rješenje.

Lanjski snijeg

Sve to je lanjski snijeg. Sve se smirilo. Narod je počeo tipkati o neimaštini. Pričalo se o teškom životu. Najednom više nije bilo bitno tko kome poklanja poklon bonove. Više se nisu donosili rođendanski poklon bonovi. Sve se vratilo na normalu. Počeli su se tući prekovremeni da bi se kupio poklon. Svi su bili sretni i zadovoljni. Sve do novog potresnog događaja. Samo ovaj put ne radi se o pojedinačnom slučaju nego se generalizira. Ipak, napredovali smo.

Heidi Klum i Lidl Instagram Lidlići

Klumica je podijelila je napaćeni hrvatski narod. Ovaj puta većina je stala na stranu koju zovu lidlići. Najprije se Heidi Klum pojavila u reklami. Odmah je počela sprdačina pa je prodaja nekako malo i stala. Onda se opet nešto prodavalo, al nije to bilo to. Očito je problem Haidi. Zamislite da je Heidi radila za Konzum. Danas bi svi bili ponosni Konzumići a ne bi pričali o Agrokoru i propasti hrvatskog lanca. Jest da je Konzum angažirao Severinu i nešto se kao pomaklo. Ali nema toga tko će više podijeliti ovaj radod od Heidi. Možda previše toga ponavljam, al ponavljanje je majka mudrosti. Sve mi to treba nekako sjesti pa onda pokušavam skontati prosječno razmišljanje puka.

Djeca u vrtiću – Lidlići

Meni osobno, to je jako simpatično. U svakom slučaju simpatičnije nego LuPiLuići. Iako je Lupilu onako dječje, više mi vuče na lupi ga, glupi i slično. Lidlići su mi baš cool. Nešto kao nekad Limači, samo meko ć pa i simpatičnije. Ne znam koliko su ta djeca iz vrtića napredna da znaju značenje tih riječi. Znam da su kao spužvice i upijaju sve sa svih strana. Treba ih učiti da budu svoja i da misle svojom glavom. Trebaju razviti svoje mišljenje. Samo to ne odgovara našem podneblju. Mi nismo predodređeni da mislimo svojom glavom. Oni koji misle svojom glavom najčešće odlaze. Lidlići odlaze, Snobići ostaju…

Od malih nogu se uči što je bitno. I sad dolazim do poante cijelog članka. Paradoks hrvatskog društva. Jedna smo od najnerazvijenijih zemalja EU. Imamo male plaće. Nezadovoljni smo svim i svačim i ne volimo Haidi Klum. S druge strane omalovažavamo poklon bonove iz HM. Omalovažavamo djecu koju roditelji oblače u Lidlu. Ne kažnjavamo uništavanje privatne a ni javne površine. Dopuštamo djeci da rastu uz tzv. slobodni odgoj. Kao oni su djeca pa mogu sve. Gdje je nestalo ono zlatno pravilo: Živi i pusti druge da žive. Gdje je nestalo da se čovjek malo zagleda u sebe i svoje postupke… Gdje su nestali…

Lidlići ili Snobići

Za kraj ispada da postoje samo lidlići i snobići. Lidlići se oblače u originalne robne marke koje se prodaju u Lidlu dok se snobići snalaze na razne načine. Mnogi od tih što ismijavaju one koje zovu lidlići najčešće su fejkeri ili lažnjaci. Imaju Fake Gucci, Fake Adidas, Fake All Star. Nisam vjerovao da se otvoreno prodaju lažnjaci All Star, fejk adisasice, fejk nike air maxice. Onako otvoreno oglas, Nike Air Max nije original… Haloooo, tko to želi. Očito marka znači više nego original. Znam da je nekad na ovim prostorima Marka bila zakon, ali danas je Euro. Jednom Marka, uvijek Marka pa makar to bio i Mercedes. Ponovno se pitam čemu sve to. Čemu je bitnije biti hodajuća reklama nego biti svoj. Zašto moramo biti robovi robnih marki… kad ni Mercedes nije Mercedes nego Renault

Znam da se svakome ne treba sve sviđati. Znam da svatko ima svoje favorite u robnim markama. Sve mi je jasno, samo nikako da shvatim zašto je baš Haidi Klum podijelila narod.


Tko sam ja da pišem? Koje su moje novogodišne odluke? Kako pisati blog? Utječe li horoskop i natalna karta na život? Kako izgleda latte art? Da li je potrebno uvijek žaliti se na sve? Kolumbo, genij ili zadovoljni neženja? Driving experience ili FOTOSOFIA day vrijedli li što? Apartmani, come to the dark side? Vela gospa ili Velika Gospa?

-195-