seat driving experience seat ibiza ateca leon cupra

SEAT Driving Experience Navak Centar Subotiste Beograd 19-20.06.2017

Never stop dreaming

Kako da počnem članak a da sve u konačnici ima smisla? Hmmmm… Puno je raznoraznih ideja u mojoj glavi. Previše toga želim napisati u jednoj rečenici. Ne ide to tako… Zato najbolje da krenem redom…

Bilo je to dok se još uvijek Seat prodavao u centru Rijeke. Druga generacija Ibize već je bila na cestama. Nije ih bilo mnogo pa je testna vožnja došla “ko budali šamar” što bi se reklo. Mislim da se radilo o 1,6 benzincu 101 ks. Tada sam si pomislio da bi bilo super imati dizelaša preko 100 konja koji ne troši ništa. Vrijeme je prolazilo i pripremala se četvrta generacija Ibize. Btw. i nije mi nešto sjela, pa sam se požurio i “ubo” 2007. zadnju liniju treće generacije TDI 74kw. Ibiza, dizelaš, preko 100 ks i ne troši ništa…

Never stop dreaming… Pazi što želiš jer ti se to može i ostvariti…
I evo, deset godina kasnije, još uvijek me služi skoro k’o i prvog dana. Redovni servisi, voda, nafta i pali-vozi… troši uvijek ispod 6. Knock, knock, knock… da ne ureknem…

Od nevjerice do nezaboravnog Seat iskustva

seat driving experience press konferencijaOd dana odabira prošlo je ravno deset godina (minus koji mjesec od narudžbe do isporuke). Ključeve sam si stavio pod bor kao myself božićni poklon. Moj prvi novi auto zarađen od mojih 10 prstiju plus nešto mozga. Godine štednje za ispunjenje želje isplatile su se. Seat Ibiza bila je ispred kuće. Moja Seat Ibiza…

Želim promijeniti auto, ali nikako da se odvojim od svog limenog ljubimca. Nekako mi ta četvrta generacija nije nikako sjela. Jednom sam se skoro zaletio, ali to nije bilo to. Kada sam čuo da dolazi peta generacija, počeo sam opet pobliže pratiti najave. I tako jednog dana vidim SEAT Driving Experience natječaj. Zašto ne, pomislim i tako nema šanse da me odaberu. Međutim, jave se meni iz Seata da li sam zainteresiran, ako nisam mogu nekoga preporučiti. HALOOOOOO ZAINTERESIRAN??? Ne vjerujem. Kažu, pošaljite podatke pa će Vam se netko javiti. Moš’ si mislit… Meni će se javiti… Nema šanse… Kad ono, stvarno se jave. Još ne vjerujem. Valjda je to to. Trebam samo doći do Seat sjedišta, Porsche Croatia u Velikoj Gorici. Najmanji problem… Idem!!!

SEAT Driving Experience

Krenuli smo prema Subotištu, nedaleko Beograda u NAVAK Centar (NAcionalna Vozačka AKademija). Tamo su nas dočekali domaćini i organizatori. Uz finu klopicu odslušali smo prezentaciju od nekih desetak minuta. Prezentacija je završena riječima: A sad, gospodo, ono zbog čega ste došli. Čekaju Vas auti ispred zgrade. SEAT Driving Experience je mogao početi.

Nova SEAT IBIZA FR 1.5 TSI 2017

seat driving experience seat ibiza fr 150 ks 1.5 TSIIspred zgrade parkirane su bile crvene ljepotice nafilane sa svime čime Seat raspolaže. I malim FR znakom na rešetki maske. Iza oznake, odnosno, ispod poklopca krije se 1.5 TSI motor sa okruglih 150 ks (tako kažu!). Na tržište stiže tek poslije ljetne sezone 2017. Dakle, ekskluziva… Seat Ibiza ide ko mala zvijer. Meni osobno, nije se dopala prva brzina, ali zato od druge do šeste izmami osmjeh na licu. Manualni mjenjač odrađuje svoj posao jakooooo dobro. Ukratko, osjećaj je fenomenalan. Iako je svako toliko bilo neko selo pa se trebalo paziti na brzinu. Ni cesta nije kao autoput, više rupa na rupu. Za to se pobrinula brzina niže i opet Ibiza čupa cestu. Kolika je bila potrošnja, to nisam ni primjetio. Kako se pali radio, nebitno. Kako se održava automatski razmak, ima li uopće toga? Kočnice rade, provjereno…

SEAT ATECA FR 2.0 TDI CR 4Drive DSG 7

seat driving experience seat ibiza fr seat ateca fr seat leonNa pola puta u povratku za NAVAK Centar zamijenio sam Ibizu za Atecu sa novinarom Igorom. Ovim putem mu se zahvaljujem što me u tjerao da stisnem gas još više i da testiram ono što vozim. Prvi šok DSG 7! WTF! Što sa tim… Sad će neki reći, vidi ne zna sa DSG. Kao da svi svaki dan voze terence od 190 ks sa full opremom i DSG mjenjačom. Ja ne vozim. Priznajem. Kad sam nakon nekih 300-400m skužio kako Ateca reagira nisam mogao doći sebi.

Mjenjač na volanu i u trenutku se spusti od pete u drugu. Tada Seat Ateca pokazuje što ima ispod poklopca motora. Pokazuje da iako je terenac (4Drive) ima iznimno moćan zvuk koji prati jako dobro ubrzanjem i osjećajem sigurnosti. Nema smisla da spomenem da rupe i neravnine upija skoro da se i ne osjete. Prebacivanje između manualnog i automatskog mjenjača odvija se u roku od nekoliko sekundi (manualni-automatski) i gotovo trenutno obrnuto. Samo gas i piči…

U ovom slučaju nije samo cesta… Nakon te kratke cestovne rute, iako bi ja još malo vozikao i Seat Ibizu i Atecu, ahhhh, nemre više… Na red je došao i teren. Seat Ibize smo ostavili a Seat Atece su krenule na poligon.

SEAT ATECA OFFROAD

seat driving experience seat ateca fr offroadNa offroad poligonu Seat Ateca pokazuje svoje pravo lice. Prolazi sve terene bez ikakvih problema. Kako nam je i instruktor rekao, ako vas bude strah pustite neka Seat Ateca sama vozi. A? Al, fakat, Ateca sama vozi! Uzbrdo staneš, makneš nogu sa kočnice ona stoji (Hill Holder). Stisneš gas do kraja, ona sama odabire količinu snage koju šalje na kotače i čupa uzbrdo. Kreneš na nizbrdicu, pustiš gas i kočnicu, ona sama polako ide nizbrdo. Stisneš lagano gas i ona lagano ubrzava. Ideš izvan terena, na kameri ti upozorenje da je put nesiguran. Korigiraš putanju i pojavi se zeleno. Ako ne vidiš kuda ideš, npr. kroz vodu, gledaš na kameru. Malo ti voziš Atecu, malo ona tebe vozi. Voziš i čudom se čudiš. Tko tu koga stvarno vozi???

Offroad nije mi više bauk, više je okretanje onog koluta za Driving Experience na “OFFROAD”. Jednom riječju – SAVRŠENO. Iskustvo, opet nezaboravno. Sad već vidim neke kako komentiraju, jbt. pa to je Seat Ateca, što je tu posebno. Koji k* ovaj piše, ima li on uopće vozačku dozvolu. Kao što sam napisao, nisam od onih koji svakodnevno vozikaju aute od 300-tinjak tisuća kuna. Nisam ni od onih koji ne sjedaju u vozila bez velikog kožnog paketa. Kojima je 150 ks za plac. Ja vozim svoju Seat Ibizu 101ks i za plac i za put. Meni je sve ovo jedno nezaboravno iskustvo, ma što god drugi da mislili o tome.

Potrošnja, da li je to uopće bitno u ovom slučaju?

Btw. zanimljivi podatak koji se dao iščitati sa putnog kompjutera o potrošnji. Prosječna potrošnja test vožnje po poligonu iznosila je 28L pri prosječnoj brzini od 6 km/h. Znači da je to neka maksimalna potrošnja +/-. Kako se ovdje radilo isključivo o terenskoj vožnji, stani-kreni i nije neka božesačuvaj potrošnja. Prosječna potrošnja u nekoliko tisuća kilometara bila je, ako se ne varam, 8,6 l ili slično. Dakle, i Seat Ateca sa svojih 190ks čuva džep od benzinske postaje.

SEAT LEON ST 2.0 TSI CUPRA DSG 4Drive

seat driving experience seat leon cupra 300ksDrugi dan, druga priča. Još se nisu slegli dojmovi prvog dana. Nisu se slegli ni ćevapi za doručak. Nije se slegla ni pita od onog poslije “brunch” ili kako god to nazvali. Nisu se slegli ni kolači ni kava ni sokovi a već na +40. Vani su čekali lavovi od 300 konja. Seat Leon Cupra. Toliko sam bio uzbuđen što ću izaći na pistu. Pokušati se približiti “vodiču” Jordi Gené u Seat Leon Cup Racer bolidu. Seat Leon Cupra u verziji sa pogonom na sve kotače je isključivo ST ili karavan. Za ovu priču dužina Leona uopće nije bitna. Snaga od 300 ks potpomognuta DSG 6 mjenjačom je nevjerojatna.

Tek nakon što su se dojmovi slegli bio sam svjestan koliko je to moćno vozilo. Koliko sam ga još mogao stisnuti. Koliko to čudo još ide bolje i brže. Kako je to iznimno vozilo.

Automatski mod mjenjača osigurava mirnu vožnju bez stresa. Prebacivanje u Cupra način vožnje uz manualno šaltanje izvlači ogromnu dozu adrenalina. To je auto koji bih želio još jednom voziti jer smatram da nisam osjetio što sve može. Volio bih ga probati na cesti pa ponovno na pisti. Onda bih mogao objektivno pisati o razlikama. Ovako samo subjektivno – zvijer na kotačima.

Kočnice su stavka na autu o kojoj ne morate brinuti. To me ugodno iznenadilo. Bio sam malo skeptičan da sa skoro 200 km/h neću moći uhvatiti zavoj koji se prolazi sa nekih 60 km/h. Prevario sam se. Čak ni stisak ne mora biti nešto posebno jak. Elektronika u Seatu je, za moj ukus, savršena. Tolika pomoć pri takvim brzinama, nevjerojatno.

Jordi Gené i ja u Seat Leon Cup Racer bolidu

seat driving experience seat leon cup racer bolidZa sam kraj, NEZABORAVNO iskustvo kada te provoza stazom vozač 24 Hours of Le Mans i čovjek koji je postavio najbrže vrijeme na Nürburgringu sa Seat Leon Cupra. Tri kruga za cijenu jednog… Hmmmm, mislim, tri kruga u bolidu su otprilike vrijeme jednog mojeg u Cupri… Toliko o mom race vozačkom iskustvu. Ali nije bitno, ja nisam pro vozač, ja sam samo gušto i uživao. Tako brzo i tako sigurno. Ponovilo se…

SEAT Driving Experience

Još jednom, nezaboravno iskustvo. Nisam vjerovao u sebe da mogu proći takve terene. Nisam vjerovao u sebe da mogu voziti DSG. Nisam vjerovao da mogu voziti po stazi. Nisam vjerovao da mogu obuzdati 300ks. Nisam vjerovao da ću se voziti u bolidu. Nisam vjerovao da ću ja biti taj koji će biti dio Seat Driving Experience. Nisam vjerovao da ću se osjećati kao dio novinarskog tima. Nisam vjerovao da ću se uspjeti jako zabaviti. Nisam vjerovao da neću sve fotkati i dokumentirati. Nisam vjerovao da ću zaboraviti na stvaranje fotografija i videa. Nisam vjerovao…

Sada vjerujem. Mogu proći sa Seat Atecom svakakve terene. Mogu voziti DSG po svim terenima. Mogu voziti po stazi. Mogu obuzdati 300ks. Osjetio sam što znači voziti se u bolidu. Bio sam dio predivnog Seat Driving Experience tima. Osjećao sam se kao ravnopravni novinar. Zabavio sam se. Manje sam fotkao, više sam uživao. Zaboravio sam fotkati neke stvari, ali sam ih doživio i nosim ih sa sobom. Ono što je fotkano to će biti i viđeno. Ono što nije, to je većina, ostaje u meni i samnom. To se zove iskustvo.

Never stop dreaming

Vjerujte u sebe. Vjerujte. Želje se ispunjavanju. Never stop dreaming dovelo me do nezaboravnog iskustva.

Veliko hvala Porsche Croatia // Seat Hrvatska na svemu što ste mi pružili.
Hvala Igore na guranju naprijed i ti to možeš.
Hvala svima što ste mi priuštili dva nezaboravna dana da se osjećam izvrsno.
Hvala svima na svemu.

Možda je to nekome normalno, dekadentna večera u SALON 1905, Beograd. Vožnja po stazi NAVAK Centra. Smještaj u Crowne plaza hotelu. Priča o svemu i svačemu sa profesionalnim vozačem Jordi Gene. Pažnja na svakom koraku i svakom trenutku. Ja to nikad do sada nisam osjetio. Nikad se nisam tako osjećao. Možda nikad ništa nisam ni prošao… A mislio sam da jesam…

Sada sam prošao nešto što se zove jakoooo dobro iskustvo.

Never stop dreamnig – želje se ostvaruju, samo trebate jako željeti.

seat driving experience navak centar subotiste beogradseat ibiza fr inside navigacijaibiza fr 150 ks 1.5 TSI insideibiza fr inside front sensoribiza fr inside front sensorateca fr 4drive dsg insideibiza fr 1.5 TSI 150ks inside full preview ibiza fr drivingseat ateca fr front 2.0 tdi dsg 7 190ksseat driving experience seat leon cup racer carseat driving experience seat leon cup racer car seat leon cupra stseat driving experience seat ateca fr 190 ks 4drive DSG 7offroad down upseat driving experience seat-ateca fr offroad front cam 360seat driving experience seat ateca fr offroad 190ks dsg 4drive back led lightseat driving experience seat leon cup racer bolid tech supportseat driving experience seat leon cup racer bolid insideseat driving experience seat leon cup racer car jordie genedriving experience jordi gene leon cupra st 2.0 TSI 300ks


novogodišnja odluka – check!
hotelski smještaj – check!
dobra kava – check!
otkrivanje amerike – check!
myself – check!

-281-