uzgoj kave - uzgajanje kave u svijetu

Uzgoj kave

Uzgoj kave – uzgajanje kave u svijetu

 • Angola ima dvije sezone tropske klime. Do prije nekoliko godina bila je jedan od pet glavni svjetskih proizvođača Robuste. Trenutačno se proizvodnja znatno smanjila. Angola proizvodi Arabicu u malim količinama ali dobru i prikladnu za mješavine.
 • Benin je afrička država koja ima u južnom dijelu povoljnu klimu sa dvostrukom kišnom sezonom. Između ostalog uzgajaju kavu Robustu. Još uvijek su na starom principu poljoprivrede i stoga nije zanimljiva za veći uzgoj kave.
 • Bolivija uzgaja tzv. “Isprana Arabica”, prirodna kava. Bolivijska kava se najčešće konzumira se samo lokalno. Prirodan izgled je vrlo nepravilan dok je “isprana” kava pripremljena vrlo pažljivo i izgleda dobro.
 • Brazil najčešće susrećemo Arabica “Santos”. Brazil je glavni proizvođač ne-isprane Arabice. Trenutačno je proizvodnja Cohillon kvalitete (Brazilian Robusta). Arabica je kultivirala u gorama i zadovoljava većinu svjetske potražnje. Najzatraženija je Burbon Santos koji raste u grubim i planinskim područjima. Od kvalitetnih kava tu su Parana i Rio. Ova zadnja jedan je od glavnih vrsta u balkanskoj regiji. Uzgoj kave na visinama od 200-1.000 matara nadmorske visine. Razdoblje berbe: Lipanj – Kolovoz.

Burundi iako je “opasna” zemlja belgijanci su začetnici uzgoja kave u tom dijelu svijeta

 • Burundi plantaže Arabice i Robuste uveli su u prošlosti belgijanci. Uzgoj kave je važni prihod za tu vrlo siromašnu državu. Arabica, uostalom, je vrlo dobra, jaka i kiselkasta. Uglavnom se izvozi u SAD.
 • Kamerun uzgaja “Isprana Arabica-Robusta”. Područje glavnog grada Yaounde nudi prikladne karakteristike klimatske ravnoteže za kultivaciju prirodne Robusta kave kao i za opranu Arabicu. Arabica ima izvrsnu aromu, začinjenu. Uzgoj kave Arabice od 1000-1800 metara nadmorske visine. Robusta se uzgaja na visinama 800 – 1000 matara. Razdoblje berbe: Rujan – Veljača.
 • Kina, iako je kakvoća vrlo loša, ona je tražena i cijenjena kod amerikanaca. Plantaže su smještene na planinskom području Yunnan koje je pored doline Crvene Rijeke i Mekonga. Yunnan je raznovrsna kava koja jamči bogatstvo okusa sa jako malo kiseline.

Uzgoj kave u Kolumbiji kontrolila National Federation of Coffee Growers of Colombia. Marketinški je osmislila Juan Valdez kampanju za promoviranje Café de Colombia.

 • Kolumbija Medellin je druga nakon Brazila po količini kave koja je uzgojena. Prva po kvaliteti i proizvodnji isprane Arabice što je rezultat neprekidne njege. Sva postrojenja koja su uvezena u državu podvrgnuta su antibakterijskoj obradi kako bi izbjegli bilo kakvu štetu na usjevima. Medellin je najkvalitetnija i ima idealnu kiselost. Armenija je malo lakša ali sa izvrsnom za aromom. Vrlo važan uzgoj kave je Vintage Colombian koji je spreman 8 godina prije prženja. Uzgoj kave od 800 – 1900 matara nadmorske visine. Razdoblje berbe: tri-četvrtine berbe se događa između travnja i lipnja. Preostala četvrtina se događa između listopada i siječnja.
 • Kongo uzgaja Robusta kavu. Uzgoj kave je kvalitetna prirodno isprana Robusta Canephora i Kwila. Kava i drvo su važni gospodarski prihodi za Kongo. To su uostalom i glavni izvozni proizvodi.
 • Obala Slonovače uzgaja Robusta kavu. Među glavnim proizvođačima kave, Obala Slonovače doseže količine koje su sposobne zadovoljiti većinu svjetske potražnje s prirodnom i ispranom Robustom. Osim Robuste uzgaja se i Arabusta. Ona je nastala križanje Arabice i Robuste. Stvorene su prije nekoliko godina i postižu porast na tržištu Francuske. Uzgoj kave od 300 – 400 matara nadmorske visine. Razdoblje berbe: Listopad – Ožujak

Jeste li znali da je u Kostariki zakonom zabranjen uzgoj Robusta kave?

 • Kostarika uzgaja Arabica kavu. Među glavne proizvođače kave, Kostarika je dobila biljke krajem XVIII stoljeća iz Kube. Oni uzgajaju samo Arabicu u skladu sa zakonom koji zabranjuje uzgajanje Robuste. Najpoznatije kave su San Marcos of Tarrazu, Tres Rios, Heredia, Alajuela. Ove kave su uzgajane vlažnim procesom, imaju puno i slatko tijelo i snažnu kiselost.
 • Kuba proizvodi malu količinu prirodne i isprane Arabice.
 • Ekvador uzgaja Arabica i Robusta kavu. U ovoj državi gdje kava raste u gorjima na 2.400 metara nadmorske visine, proizvodnja je znatno smanjena. Za bolji proces kaven se uzgajaju banane i kakao. Uzgoj kave od 2.400 matara nadmorske visine.

Uzgoj kave u EL SALVADORU daje jednu od najkvalitetnijih vrsta kave na svijetu. EL SALVADOR SHG odabrana je za najbolju kavu godine od strane Talijanske akademije za kavu.

 • El Salvador proizvodi prirodno ispranu Arabicu i Maragogype. Tri četvrtine proizvodnje plasiraju se na inozemnim tržištima. Kao u Ekvadoru, kava je proizvedena na gorjima što daje kavu s lakim okusom, slatku i s umjerenom kiselosti. Plantaže su na nižim visinama te daju manje jaku kavu nazvana Central Standard. To je uostalom postupak sa vlažnim procesom. Uzgoj kave od 450 – 650 matara nadmorske visine.
 • Etiopija uzgaja Arabica koja dolazi iz područja koje se zove Caffa. Klima i teritorij omogućuju biljci da raste samostalno. Ljudstvo se koristi samo za sušenje. Harar proizlazi iz istočne Europe. Sa svojim tamnocrvenim sokom, punim tijelom, slatkim okusom i visokom stopom kiselosti drugačiji je od Longberry Harar (velike bobe). Shortberry Harar (jagodice), Moka Harar (peaberry ili jagodice) i Ghimbi koji su u usporedbi s Harar bogatiji. Imaju tvrđe tijelo i dobar okus. Uzgoj kave od 1.300 – 2.100 matara nadmorske visine.
 • Filipini, proizvodnja kave daje prinos za svjetske potrebe. Zahvaljujući njihovom povoljnom zemljopisnom položaju Filipini mogu zadovoljiti dio američkog i japanskog tržišta.
 • Gabon, budući da je smješten u centru ekvatorskog područja i ima povišenu temperaturu proizvodi male količine Robusta kave.
 • Gana uzgaja Robusta kavu. Male uzgojene količine daju kvalitetnu Robustu. Glavni proizvod države je kakao.

Jamajka Blue Mountain u posljednjih je nekoliko desetljeća postala jedna od najskupljih kava na svijetu. Kraljica svih kava te „Rolls-Royce“ ili kavijar među kavama.

 • Jamajka Blue Mountain je najcijenjenija kava Kariba. Uzgojena u planinskim područjima. Nadmašuje u kakvoći Blue Mountain, High Mountain, Jamaica Mountain Choice i Prima Washed.
 • Java ugoj kave Robusta i Liberica koje su izvrsne za mješavine. Kavu koju su uvozili Nizozemci sredinom XVII stoljeća, prije drugog svjetskog rata bila je zahvaćena bolestima i zarazama.
 • Gvatemala je jedna od država koje zadovoljavaju svjetsku potražnju s kvalitetnom ispranom Arabicom i Robustom. Arabici pripadaju: Burbon, Tipica, Maragogype, Coan, Antigua, Amatitlan. To su specifične vrste proizvedene s vlažnim procesom, s visokom kiselosti, pikantnim mirisom i čokoladnom aromom. Namjenjene su inozemnim tržištima. Uzgoj kave od 700 – 1700 metara nadmorske razine.
 • Gvineja počne razvijati tehniku i proširuje područja uzgajanja. Kava nije jedna od glavnih sredstava države.
 • Haiti proizvodi prirodnu i ispranu Arabicu. Između različitosti se dobila Arabica u Port Au Prince koji je vrlo važnan za njezinu skoro žestoku aromu.

Havaji uzgajaju kavu u rupama ukopanim u vulkansko kamenje što joj daje sladak ukus.

 • Havaji Kona Extra Fancy kava dolazi sa Havaja. Čak i ako je uzgojena u rupama ukopanih u vulkansko kamenje, to je gotovo savršena sredina za Arabicu. Sredina omogućuje njezino puno tijelo i sladak okus.
 • Honduras proizvodi Ispranu Arabica kavu proizvedenu s vlažnim procesom. Prirodna Arabica i Maragogype dolaze iz Hondurasa. Kava je lagana i malo kiselkasta. Uzgoj kave od 700 – 2000 metara nadmorske visine. Vrijeme sjetve: Listopad – Ožujak.
 • Indija Cherry Arabica Malabar Mysore je jedna od država koje zadovoljavaju svjetsku potražnju. Kava s nježnim i ugodnim okusom je uzgajana u raznim kvalitetama: Robusta Monsonato, Arabica Cherry, Arabica Monsonato. Dvije su najvažnije kvalitete: Mysore i Malabar s njihovim punim i nježnim okusom. Uzgajanje je na visinama za Arabicuod 900 – 1800 metara. Za Robustu od 300 – 900 metara nadmorske visine. Razdoblje berbe: Arabica: Listopad – Veljača, Robusta: Studeni – Ožujak.
 • Indonezija Mandheling plantaže Arabice i Robuste. Najbolja kvaliteta je Mandheling.

Kava ima najveća zrna u Keniji. AA dolazi od ocjene kvalitete i može se smatrati jednom od premium vrsti.

 • Kenia uzgaja Ispranu Arabica kavu. Plantaže su prirodne i isprane Arabice, okus je lagan i izvrsne kvalitete. Mnogo je vrsta Chragga i Kenya AA koji je mnogo rjeđi nego Jamaican Blue Mountain. Vrhunac je dosegnut sa vrlo skupom Estate Kenya što se smatra da je jedna od najboljih kava na svijetu. Uzgoj kave od 1500 – 2100 metara nadmorske visine.
 • Java, Nizozemski izvoznici su donijeli biljku Arabice na Javu. Ona je bila predvodnik proizvodnje kave u svijetu sve do 1870, kada su paraziti uništili cjelokupnu industriju. Zemlje su bile obrađivane ponovo, pomoću biljaka otpornih na bolesti ali niže kvalitete. Zemlja na Javi je navodnjavana da bi se dobio kiseliji proizvod svjetlijeg izgleda i brži usjev. Nešto kave je spremljeno u skladišta na dvije ili tri godine da bi bila prodana kao Old Java. Ovaj proces prouzrokuje gubitak kiselosti kave i daje tvrđi plod i slađi okus.
 • Madagaskar uzgaja Robusta, Arabica i Excelse kavu. Kava je jedan od glavnih izvoznih proizvoda iako su Kuba i Puerto Rico ugušili tržište sprečavajući ih da postanu izvoznici.
 • Meksiko Altura Coatepec kava ima mirisan ali lagan okus. Proizvedena je vlažnim procesom. Najcjenjenija vrsta je Altura Coatepec. Lagano tijelo, slatki i čokoladni okus te s kiselim trajnim okusom. Također Coffee Pluma se smatra vrhunskom kavom.

Meksiko je jedan od proizvođača vrhunske kave dok Nikaragva i Peru uzgajaju kavu do 2 km nadmorske visine.

 • Nikaragva Maragogype je najveće zrno na svijetu. Uzgojene kave su cijenjene po svojem mirisu. Uzgoj kave je na visinama od 500 – 2000 metara nadmorske visine.
 • Papua Nova Gvineja uzgaja prirodnu i ispranu Arabica kavu. S ovom proizvodnjom je konkurencija obližnjih otočja Jave i Timor.
 • Peru Isprana Arabica najbolje kvalitete koja proizlazi iz lanca Andi. Peru je tek počeo izvoziti i neprekidno kontinuirano raste izvoz.
  Uzgoj kave na visinama: 700 – 2000 metara nadmorske visine. Razdoblje berbe: Travanj – Rujan za ispranu, Lipanj – Listopad za prirodnu
 • Središnja afrička Republika ima plantaže prirodne Arabice. Uglavnom se izvozi u Francusku koja gospodarski podržava državu zbog velikih problema uzrokovanih sušom. Uzgoj kave na visinama od 400 – 600 metara nadmorske visine.
 • Dominikanska Republika Barahona i najraširenija kvaliteta Santo Domingo s punim i jakim okusom. Barahona je tamnije pečeno zrno i malo je kiselije. Ostale vrste su: Cibao, Bani, Ocoa. Sve te vrste su proizvedene s vlažnom metodom. Uzgoj kave na visinama od 600 – 1500 metara nadmorske visine. Razdoblje berbe Rujan – Veljača.
 • Demokratska Republika Kongo sa uzgojenim vrstama Arabica i Robusta. Ima dobar potencijal za Arabicu (tendenciozne kiselosti) i za Robustu ali sve je ugroženija proizvodnja zbog siromašnog izbora i svijesti. Uzgoj kave na visinama od 200 – 1000 metara nadmorske visine. Razdoblje berbe: Arabica: Studeni – Siječanj na sjeveru ; Svibanj – Rujan na jugu. Robusta: Prosinac – Siječanj na sjeveru ; Svibanj – Srpanj na jugu.

Države sa potencijalom ali politički uništene privrede.

 • Panama, Ruanda, Sierra Leone, Sudan države su koje zbog prirodnih događaja i političkih problema zadovoljavaju samo svoje domaće tržište.
 • Sumatra ima dvije najbolje i najpoznatije kave u svijetu: Mandheling i Ankola. Obje su suho obrađene. Važnost kave koja potječe sa Sumatre je idealna jer se žetva odvija ručno u cijelosti. Okus je tako snažan i jak da je mnogo bolja kada je pomiješana sa mlijekom.
 • Tanzanija ima kavu koja raste na obroncima Kilimanjara i prozvane su Kilimanjaro, Moshi i Arusha. Ostale vrste rastu na jugu i zovu se Mbeya. Prirodna i Isprana Arabica ima sladak okus poput vina. Također se uzgajana i Robusta. Od neobično okruglog zrna dobije se crna i čista kava koja ne se ne mora miješati ili popravljati. Uzgoj kave je na visinama od za Robustu: 900 – 1500 metara nadmorske visine; Arabice: 950 – 1500 metara nadmorske visine.
 • Timor ili kako kažu Papuu. Timor je konkurentna država. Usprkos siromašnoj proizvodnji Arabice, oni proizvode izvrsnu kavu s visokom kvalitetom.

Uganda država gdje svaki četvrti stanovnik uzgaja kavu.

 • Uganda je država gdje četvrtina stanovništva uzgaja kavu. Robusta je važna, nazvana Bagishu s punom aromom i začinjenim okusom. Uzgoj kave je na visinama za Robustu: 1200 – 1500; Arabicu: 1300 – 2300 metara nadmorske visine. Razdoblje berbe: Listopad – Ožujak.
 • Venecuela je prisutna od 1784. Zbog klime i karakterističnog teritorija lokalne kave su nazvane Maracaibo. Vrste Maracaibo su Meridas, Caracas, Caracas blue, Tachiras i Cucuta. Od svih tih vrsta dobijena je slatka i ukusna kava s laganim okusom. Ova kava je jedna od najcjenjenijih u svijetu.
 • Vijetnam je sredinom 1860-tih dobio biljke od francuskih misionara koji su uvezli kavu u Vijetnam. Proizvodnja nije bila važna do 1980. Od 1990 proizvodnja je tako brzo povećana da je postatao prvi izvoznik svijeta za Robusta kavu.
 • Jemen kava je kava koju danas obično zovemo Mocha. Ime proizlazi iz luke iz koje je proizvod u početku bio otpremljen. Tipični je njezin čokoladni okus Arabian Mocha što je jedna od najstarijih, najtradicionalnijih i dobrih kava svijeta. Dva naziva ovih kava koji su poznati na tržištu su Mattari i Sanani. Mattari ima puno tijelo i čokoladni okus dok Sanani predstavlja obilježja ukusne kiselosti.
Opaska:
Dijelovi teksta preuzeti su sa “starog” Quahwa sajta. Btw., dosta tih članaka sam i sam napisao. Kako se mijenja koncept poslovanja tako će i tekstovi, najvjerojatnije, u penziju. Meni osobno žao je toga jer je svojevremeno bilo uloženo jako puno truda u cijeli projekt. Pa nek žive na novoj lokaciji… Nekad se to tako kategoriziralo, danas je malo drugačije ali u principu to je to. Kome pravo kome krivo!

povijest kave / noć vještica / vrsta kave / kava / lidlić / vela gospa / apartmani / seat / kolumbo / horoskop / blog / odluke / ja / vinil blog

-470-

2 thoughts on “Uzgoj kave – uzgajanje kave u svijetu”

Comments are closed.