kava arabica najbolja kava

KAVA – najbolja kava ili najgora kava nije bitno, samo da je kava…

Danas sam odlučio napisati nešto o kavi. Odnosno nije da sad “iz glave” izbacujem sve dolje navedene definicije, nego prenosim ono što sam proučavao pred dosta godina. Radi se o projektu Quahwa koji je uvelike prerastao i mene i moje znanje o kavi. Možda su neke informacije navedene u doljnjem članku zastarjele ali u globalu to je to. Mislim da se nije mnogo toga promijenilo.

Kava ili sve što ste oduvijek željeli znati o kavi a niste se usudili pitati

Riječ „KAVA“ dolazi od drevne riječi „Arabic Kahwah“ ili „Kahweh“, (Qahwa) što doslovce znači snaga ili uzbuđenje. Očito je svaka nacija koja je prihvatila kavu izgovarala njeno ime na sličan način. Na njemačkom se naziva „Kaffee“, na talijanskom „caffe“, na ruskom „Kophe“ i tako dalje.

Pridonoseći šalicu kave koja isparava prema usnama zajedničko je u najvećem djelu svijeta. Samo se poneki zapitaju o porijeklu napitka, njegovoj povijesti i njegovom društvenom značenju. Svi znaju legendu koja potječe iz Chehodet Samostana u Jemenu. Prema njoj je jedan od redovnika pričao sa pastirom imena Kalida. Kaže da su njegove koze i deve bile “živahne” tijekom noći ako su jele određene bobe. Redovnici su pripremali piće s tim bobama s namjerom da budu duže budni kako bi se mogli duže moliti.
U klasifikacijskom sustavu biljnog kraljevstva kreiranom od švedskog botaničara Carla Linneo, kava je bila svrstana u obitelji “Rubiacee”. Sastoji se od 4.500 vrsta između kojih 60 vrsta pripadaju grupi kave. Od 60 vrsta biljka kave, samo 25 su većinom komercijalni plodovi. Samo “velika četvorka” ima istaknut položaj u trgovini kave u zrnu: “Coffea Arabica”, “Coffea Robusta”, “Coffea Liberica” i “Coffea Excelsa”.

kava espresso quahwa capucchino machiatoKava se dijeli na dva osnovna tipa : ROBUSTA i ARABICA

Coffea Arabica, obično zvana Arabica
Zrna su najveće kvalitete i zbog toga su obično skuplja. Najbolje uspijevaju na velikim visinama i proizvode veoma aromatičnu kavu bogata okusa, sa niskom razinom kofeina i kiselosti. U Kolumbiji isključivo se uzgaja Arabica.

Coffea Robusta ili canephora, obično zvana Robusta.
Kao što ime indicira, ovo drvo može izdržati veći raspon temperatura i vremenskih uvjeta od ostalih vrsta. Ima manje arome nego Arabica te se široko koristi u jeftinijim i instant kavama. Od nje se dobije šalica sa dvostruko više kofeina od Arabica i kiselija je.

Okus kave je kompleksan i često subjektivan.
Ovisno o vašem posljednjem obroku, PH nivou vaše sline, čak i o vašem zdravstvenom stanju, okus kave se mijenja. Čak i profesionalni kušaci kave mogu opisati kavu različito. Obično će se složiti oko toga što je dobro a što nije. Da se dođe iznad znanja da li je kava gorka ili ustajala potrebno je razvijanje čula okusa. Naravno i pronalaženje prikladnog jezika da se opiše kompleksnost okusa. To je pomalo kao razvijanje okusa za dobro vino.

Atributi koje cijenimo u kavi su: tijelo, slatkoća, kiselost i balans.

POJMOVNIK ili što znače pojmovi vezani uz riječ kava

KAVA

Kava je voće, vjerovali ili ne…

100% ARABICA COFFEE – Arabika Kave

To je izraz koji se koristi za sve kave koje se sastoje samo od vrste zrna Arabica. Mogu biti od više sorti Arabica ili samo od jedne sorte tzv. single-origin coffee. Sve kave u niže nabrojenim klasifikacijama su 100 % arabica kave.

SINGLE-ORIGIN – „Single-origin“ – Kave samo sa jedne plantaže

Opisan pojam koji se odnosi na vrstu kave jedinstvenog poznatog geografskog porijekla. Ponekad je to jedna farma ili specifična berba zrna iz samo jedne zemlje. Ime kave obično potječe od imena mjesta gdje je uzgojena bez obzira na raspoloživi stupanj. Neki smatraju „single-origin“ kavu načinom dobivanja posebnog okusa. Neki neovisni coffee shopovi otkrili da im je ova vrsta kave dala prednost u odnosu na velike lance.

GOURMET COFFEE – Gurmanske kave

Kave iznimnih osobina,vrlo rijetke i uvijek više tražene nego što ih uzgajivači mogu uzgojiti. Uzgajaju se uvijek na visokim nadmorskim visinama iznad 1200 metara. Rastu u posebnim klimatskim uvjetima na vulkanskim otocima ili visokim planinama. Rigorozno se vodi briga o pesticidima pomoću kojih uzgajivači čuvaju svoje nasade ako se uopće i koriste. Najpoznatije gurmanske kave na svijetu su: Jamaica Blue Mountain. Hawaii extra Fanci Capetain Cook. Costa Rica SHB. Kenya AA Washed. El salvador SHG. Nicaragua Pacamara Gigante. Kopi Luwak. Ethiopia Bale Wild Forest itd.

ESTATE COFFEE – Kava uzgojena i prerađena na istom mjestu

Posebne su vrste „single-origin“ kave. Općenito se uzgajaju na samo jednoj farmi. Uzgoj može varirati glede veličine od nekoliko jutara zemlje do velikih plantaža koje zauzimaju mnogo kvadratnih metara. Ponekad je to čitav niz farmi od kojih sve prerađuju svoju kavu na istom mlinu.

MICRO-LOT COFFEES – Kave sa mikro lokacija

Kave su druga vrsta specifične „single-origin“ kave s jednog polja na farmi, na malom responu visine te posebnog dana berbe.

GRAND CRU COFFEE – Strogo kontrolirana kava

Zrna kave na pojedinim plantažama imaju svoj „serijski broj“. Imaju određen broj sati hlada preko dana i točno vlage koliko im treba. Beru se samo kad su idealno zrela i ne miješaju se sa drugim zrnima na plantaži. Uzgoj se strogo kontrolira da bi se dobile iznimne organoleptičke osobine. Može biti bilo koje sorte.

RESERVA COFFEE – Vrhunska kava

Kava dobre kvalitete proizvedena iz dobre berbe koja zadovoljava brojne zakonske specifikacije glede sazrijevanja kave.

ORGANIC COFFEE – Organski uzgojena kava

Kava uzgojena u skladu s organskim poljoprivrednim standardima i tehnikama bez uporabe umjetnih gnojiva, pesticida ili herbicida. Mnogi proizvođači isključivo koriste tri glavne certifikacije kave: uzgojenu u sjeni, organsku i Fair Trade. To čine kako bi stvorili više ekološki i društveno odgovoran proizvod. Bit je plasirati proizvod na tržište bogatijim te društveno odgovornim potrošačima.

FAIR TRADE COFFEE – Fair Trade – Pošteno plaćena kava

Fair trade je organizirani društveni pokret i tržišni pristup čiji je cilj pomagati proizvođačima u zemljama u razvoju. Sve u svrhu kako bi dobili bolje trgovačke uvjete i unaprijedili održivost. Ovaj pokret zagovara plaćanje više cijene proizvođačima kao i društvene i ekološke standarde. Osobito je usredotočen na izvoz iz zemalja u razvoju u razvijene zemlje. Najznačajniji proizvođaći uključeni u pokret su oni kojima je glavnina uzgoja kava i kakao. Osim njih odnosi se i na one koji uzgajaju šećer, čaj, banane, med, pamuk, vino, svježe voće, čokolada i cvijeće.

ANIMAL COFFEE – “Životinjska” kava

Jedina kava koja nosi taj naziv je svjetski poznat Kopi Luwak.

LUWAK ARABICA-ROBUSTA – SYRUPY – Kava koju je odabrala mačka Luwak

kave kopi luwak arabica robusta syrupyTo su najizvrsnija zrna na svijetu koja bere divlja indonezijska životinja civet luwak te prirodnim putem fermentira. Izuzetne punoće, okusa poput likera, nalikuje divljim travama i marmeladi od naranče uz primjesu rabarbare.

Kritičar kave, Chris Rubin, rekao je: „Aroma je bogata i snažna, a kava je nevjerojatno kremasta, gotovo poput sirupa. Gusta je uz primjesu čokolade te dugo ostaje na nepcima dajući dug, jedinstven čisti okus.

„Kopi Luwak kava“ vrlo je neobičnog porijekla za razliku od drugih vrsta zrna kave. Luwak (životinja iz obitelji mački) s plantaža kave na Javi, Sumatri i Sulavesiju. Jede samo najkvalitetnija, većinom potpuno zrela zrna kave. Budući da nije u mogućnosti probaviti zrna, luwak ih velikodušno polaže na tlo džungle gdje ih marljivo bere lokalno stanovništvo. Želučana kiselina i djelovanje enzima koji sudjeluju u ovom jedinstvenom postupku fermentacije, stvaraju zrna najrjeđeg kavinog napitka na svijetu. Smatrana najrjeđom i najskupljom vrstom kave na svijetu, ova je kava dostojna svog ugleda. Jedinstvena fermentacija i porijeklo zrna, čini Kopi Luwak kavu u potpunosti izuzetnom, te jedinstvenom.

GINSENG ARABICA – HEALTHY – Ginseng ili zdrava kava

kava gingseng arabica healty100% arabica kava sa udjelom ginsenga 0,1%. Iz korijena biljke dobiva se ekstrakt koji doprinosi energiji i zdravlju. Okus je čokoladni, revitalizirajući, te nudi užitak i energiju.

Ginseng se u istočnoj Aziji koristi kao tonik i sredstvo za jačanje organizma već više od 500 godina! Tradicionalno se ginseng koristio kratkotrajno i dugotrajno. Kratkotrajna primjena preporučivala se zdravim osobama za smanjenje umora. Osim toga poboljšanje koncentracije, cijeljenje rana, otpornost prema stresu, održavanje budnosti i poboljšanje radne sposobnosti. Dugotrajna primjena preporučivala se u svrhu poboljšanja zdravlja, posebice kod starijih osoba, oslabljenih kroničnim bolestima.

DECAFFEINATO ARABICA – LIGHT – Lagana kava bez kofeina

kava decaffeinato arabica lightNjena tajna je savršeni balans između arome i lakoće. Proces odstranjivanja kofeina koji je 100% prirodan. Kofein se odstranjuje novim prirodnim procesom sa karboniziranom vodom koji je sličan procesu “Swiss water”. Proces je zdraviji od bilo kojeg drugog procesa i potpuno prirodan! Desetcima godina, bezkofeinska kava je bila jadna imitacija bogato aromatizirane regularne kave, dekofeinizirane raznim kemijskim postupcima. Iako se čini kompliciranim, CO2 proces je prirodan i efektivan. Komprimiran u tekući oblik, ugljični dioksid. Komponenta zraka kojeg svi dišemo je prirodno otapalo koje uzima kofein i vadi ga iz zrna. Zato jer se veže na kofein, a ne na ostale elemente koji pružaju kavi njen bogat okus. CO2 dekafeinizirane kave imaju više okusa nego bilo koje druga vrsta kave. Nadamo se da cete uživati u svojoj šalici kave znajući da je prirodno dekofeinizirana i 99.9% bez kofeina.

BIOLOGICA ORGANIC ARABICA – NATURAL – Organski prirodno uzgojena kava

kava biologica organic arabica naturalNajbolja čista Arabica iz organskog uzgoja.

Ova kava dolazi ekskluzivno iz certificiranih i kontroliranih plantaža. U njima mali uzgajivači uzgajaju svoju kavu prirodnim putem i bez pomoći kemijskih gnojiva već generacijama. Prateći svoje drevno znanje prirode, uzgajivači stvaraju miješane plantaže. Kava raste zajedno sa velikim stablima voća poput banana, ananasa, papaje, i sl. Taj proces održava čistoću i plodnost tla istovremeno poštujući prirodne cikluse obnavljanja zemlje. Otkrijte prirodni miris i aromu jedinstvene kave, sa glatkim okusom i laganom i parfumiranom aromom.

PURISSIMI ARABICA – CLASSICAL – Klasične “obične” kave sorte Arabika

Od svih različitih vrsta kava na svijetu Arabica je nesumnjivo najfinija i najcjenjenija. Za tu je posebnu mješavinu poduzeće QHWuality odabralo samo najbolje vrste Arabice, stvarajući tako kavu intenzivne, pitke arome, punog okusa.

BRASIL SANTOS – DELICATE – Profinjene kave iz Brazila

kave brasil santos delicatePonuditi nekome „cafezinho“ mnogo je više od puke tradicije. To je ujedno i način izražavanja dobrih želja koji se prakticira diljem Brazila. Od urbane džungle Sao Paola do zelenih predjela Amazonske prašume. Slatka kava bez mlijeka pije se tijekom čitavog dana. Brazil je najveći proizvođač i izvoznik kave na svijetu. Ova ogromna zemlja ima bezbroj različitih vrsta kave, a brazilski kvalifikacijski sustav kave vjerojatno je najrašireniji među zemljama proizvođačima kave. Među svim brazilskim kavama one koje potječu iz područja Sao Paola ubrajaju se u najfiniju kvalitetu. Nazvana je Santos prema imenu luke gdje se ukrcavaju zrela zrna kave. Kava Santos koja potječe s fazenda u Minas Geraisu čuvena je, te jedna od najboljih kava Južne Amerike. Njena niska kiselost, baršunasta aroma koja osvaja i njen delikatan trag čokolade čine ovu slatku kavu savršenom za doručak.

JAMAICA BLUE MOUNTAIN – EXCLUSIVE – Eksluzivna kava iz Jamaike

kava jamaica arabica espressoKraljica svih kava te „Rolls-Royce“ ili kavijar među kavama. Slavna i bogata u svojoj složenosti „blista“ aromom vanilije i kakaoa, duhana te badema. „Jamaican Blue Mountain kava“ ili „Jamaica Blue Mountain kava“ vrsta je kave uzgojene u predjelu Blue Mountains na Jamaici. Najbolja svojstva Blue Mountain kave jesu blagi okus te nedostatak gorčine. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, ova kava stekla je ugled jedne od najskupljih i najtraženijih vrsta kave na svijetu. Više od 80% svih Jamaican Blue Mountain kava izvozi se u Japan.

Jamaican Blue Mountain kava globalno je zaštićena certificirana robna marka. Predstavlja jedinu vrstu kave certificiranu od strane Odbora za industriju kave Jamaike. Jedina je stekla taj naziv. Uzgaja se u području Blue Mountains (otuda njeno ime) na istočnom dijelu otoka. Planinama čiji su vrhunci (od kojih neki premašuju 2.200 metara visine) „okupani“ toplim, vlažnim vjetrovima.

Kava Arabica, izvorno uvezena iz Martiniqua u 18. stoljeću, uzgaja se na najvišim planinskim predjelima. Skladno raspoređena na terasastim područjima kultiviranim plodnom zemljom. Navodnjava se najčišćom riječnom vodom, a sjenu joj pružaju stabla avokada i banana.

COSTA RICA TARRAZU – SOFT-BODIED – Bogato aromatizirane kave iz Costa Rice

Tarrazu zrna Costa Rice većinom se uzgajaju u sjeni uslijed čega je zrnima potrebno duže da sazriju. Duži uzgoj rezultira većom tvrdoćom zrna što pak daje kvalitetnu, bogatu aromu. Isporučena uz jamstvo porijekla i kvalitete koju izdaje Udruga za specijalnosti kave Costa Rice. Donosi nam klasičan okus Costa Rice. Okus se kreće od citrusnih i cvjetnih mirisa do začinske čokolade uz primjese prženih badema.

COLOMBIA MEDELLIN SUPREMO – VELVETY – Caffee de Colombia – Vrhunska Kolumbijska kava

Visoko kvalitetne kave su već dugo vezane za Kolombiju, te se reklamiraju kao 100% kolombijske kave. Kao jedni od najvećih svjetskih proizvođača kave, Kolombijci su usavršili uzgoj i proizvodnju Arabica zrna kave.

Medellin Supremo je vjerojatno najpoznatija Kolombijska kava zahvaljujući svom posebno slatkom okusu. Njeno ime dolazi od veličine zrna. Poznata je kao „blaga“ kava. Lako je probavljiva, laganog i finog okusa, srednje kiselosti i arome koja pomalo podsjeća na orah. Njena zrela aroma čini ju idealnom za odmor sredinom jutra ili popodneva.

EL SALVADOR SHG – AROMATIC – Aromatične kave iz El Salvadora

“Cup of Excellence“ („Šalica izvrsnosti“), međunarodno natjecanje najviših standarda koje se održava u zemljama proizvođčima. Uzgajivači ga smatraju najfinijim izrazom izvrsnosti kave. Ovdje, odbor kuša a šalice kave pomno ocjenjuje tisuće „micro-lota“ iz čitavog svijeta. Kasnije putem internetskih aukcija po astronomskim cijenama prodaje najstrastvenijim pržionicama kave koje se žele uzdići iz osrednjosti. Ova je vrsta kave okarakterizirana kao kava izrazite punoće, visoke kiselosti koja prodire do nepca punim okusom meda. Osim toga primjesama citrusnog cvijeća od kojih ostavlja snažan okus koji karakterizira Pobjednika. Odabrana za najbolju kavu godine od strane Talijanske akademije za kavu.

INDIA MONSOONED MALABAR – SPICY – Snažno začinjena indijska kava

Smatra se najbolje kvalitete među „monsunskim“ kavama, Malabar potječe s južne obale Indije. Ime dolazi od postupka pohrane ubranih zelenih zrna u otvorenim skladištima. Tamo su izložena snažnim vjetrovima nekoliko tjedana za vrijeme sezona monsuna. Rezultat je svijetlo žuto, slatko zrno niske kiselosti. Taj nevjerojatan postupak čini kavu izuzetno pitkom.

MONSOONED MALABAR je snažnog, dubokog okusa u ustima, složenih i snažnih aroma koje nalikuju začinima te vrlo niske kiselosti. Primjese cimeta i kokosove kreme šire se slatkim okusom na kraju ispijanja šalice kave.

KENYA «AA» WASHED – INTESE – Intezivna i jaka kenijska kava

Ponos je kenijskih usjeva. Ova se posebna vrsta arabice uzgaja u Keniji na visoravnima od 2000 metara. Dvostruko „A“ se odnosi na veličinu zrna koja su puno kvalitetnija od prosječnih. Nakon berbe, zrna prolaze poseban postupak “pranja” vodom.

Odabrana zbog svoje neizmjerne i složene cvjetne kiselosti; daje poseban buké zrele mandarine vrlo bogate arome. Jaka i aromatična. Njen upečatljivi i intezivni okus sjajan je dodatak na kraju obroka.

ETHIOPIA SIDAMO – FLORAL – Cvjetni okusi kave Etiopije

Na početku bijaše zrno…

Svaka priča ili legenda o kavi potječe iz Etiopije. Iz rodnog mjesta kave, Sidamo je izuzetno cijenjena od strane kupaca kave iz čitavog svijeta. Poput većine afričkih kava, Ethiopia Sidamo odlikuje se malenim zrnom sivkaste boje. Lagane je i cvjetne arome snažnog ali i blagog okusa. Pri završetku ispijanja kave te poput većine Sidamo kava daje odličnu primjesu limuna. Blagog i ljekovitog okusa,te niske kiselosti. Idealna nakon lakog i slabo aromatičnog obroka.

Kako se sve zove kava?

Croatian – kava Bosnian – kafa Arab – qahwa
Norwegian – kafe’ Bengalese – kophi Dutch – cafe’
Burmese – gra-pi Persian – ghahve Danish – kafe’
Polish – kawarnia Cambodian – gafe’ Portuguese – cafe’
Cantonese – gafe Rumanian – cafenea Chinese – kafei
Russian – ko’fie Sinhalese – kopi Serbo – kafa
Korean – kopi Slovenian – kavarna Hebrew – bait hahva
Spanish – cafe’ Esperanto – kafejo Swedish – kaffe
Finnish – kahvi Swaili – mkaawa French – cafe’
Tagalog – kape’ Japanese – kafee Tamil – kaapi
Greek – kafenion German – Kaffee Hindi – kaafii
Thai – gahfaa Indonesian – kedai copi Turkish – hahve
English – coffee Hungarian – kave’ Lao – gahfeh
Vietnamese – ca’ – phe Malayan – kopi Yiddish – kavehois

Opaska:
Dijelovi teksta preuzeti su sa “starog” Quahwa sajta. Btw., dosta tih članaka sam i sam napisao. Kako se mijenja koncept poslovanja tako će i tekstovi, najvjerojatnije, u penziju. Meni osobno žao je toga jer je svojevremeno bilo uloženo jako puno truda u cijeli projekt. Pa nek žive na novoj lokaciji… Nekad se to tako kategoriziralo, danas je malo drugačije ali u principu to je to. Kome pravo kome krivo!

Posjetite našu FB stranicu i napišite nam koja je najgora kava u gradu. Preferirate li Quahwa, Illy, Lavazza ili Franck, Kava Tava? Koji je vaš odabir: turska kava, bijela kava, zelena kava, ledena kava? Koja su vam je draže kave, instant tipa Nescaffe ili espresso? Da li vam je draže piti kavu u kafiću ili kod kuće?


nije loše imati novogodišnje odluke | nije loše ni pisati blog | nije loše ni saznati kako zvijezde stoje | nije loše ni pogledati latte art | nije loše ponekad odsjesti u hotelu | nije loše otktiri “ameriku” | nije loše iskusiti voziti nešto drugačije | nije loše ne biti u apartmanu | nije loše ni kraj sezone | nije loše ni biti lidlić

-2642-