kako napraviti blog besplatni wordpress blog

Kako napraviti blog? Jednostavno ili ne, provjerite sami…

Kako napraviti Blog?

Blog ili po hrvatski “Mrežni dnevnik” nije ništa drugo nego pisanje nekih svojih zapažanja. Blog može biti o bilo čemu. Ukratko, o svačemu ili ničemu. Dakle, mogućnosti su neograničene. Upravo čitate jedan takav blog… Postoje mnoge web stranice i članci o tome što je blog i kako napraviti blog. Kako se treba voditi blog i slično. Naravno i ja sam to čitao i sve to dođe skoro na isto. Ovdje ću pokušati bazirati se gotovo isključivo na svojim iskustvima.

Zašto pišem o tomu kako napraviti blog?

Prvi razlog je zato jer smatram da imam što napisati iz iskustva. Prvi svoj blog počeo sam pisati 2001 godine na besplatnoj hr-free.com platformi. Tada nije bilo sustava (CMS) poput WordPress, Joomla, Dupral. Nije bilo besplatnih gotovih servisa kao što su wordpress.com, blog.com, blogger.com, blog.hr. Ili što ja znam koji sve ne servisi. Tada se “zakupila” besplatna poddomena i napravi si sam svoje HTML stranice. Nakon nepunih godinu dana zakupio sam svoj prvi PRO hosting i ovu domenu (WHOis w84.org) 26.11.2002. godine. Promjenom hostinga nisam mijenjao privatne podatke nego su ostali od posrednika ali to nije bitno. Skoro će 15ta godišnjica “Wait for OrG – ma što god to značilo”. Zato i krećem sa jednim novim konceptom.

Drugi razlog je taj što je to moj blog i mogu pisati o čemu god želim. Znam kako napraviti blog, napravio sam ga i imam punu slobodu odabira tema. Mogu pisati o čemu god želim i odgovaram jedino sebi. I naravno, nadležnim tijelima ukoliko kršim bilo koji zakon.

Pravne napomene. Kako napraviti blog i na što se treba pripaziti.

Ovo možda i nema neke veze sa temom kako napraviti blog, više sa odgovornošću. Tu dolazimo do dileme da li želite pisati anonimno ili se želite potpisati jer stojite iza svojih riječi. Ja stojim i zato pišem na svojoj registriranoj domeni. Oni drugi koriste “besplatne” servise gdje je najčešće jedino potrebna ispravna adresa elektroničke pošte ili e-mail. Ostalo je sve gotovo anonimno.

Potoji praćenje IP adrese računala ali to stvarno nije teme. Jedini problem je taj što je svatko odgovoran za svoje pisane riječi. Ovdje uvijek trebate paziti da ne kršite neke zakone. Pisana riječ na internetu podliježe zakonima bez obzira gdje se stranice nalazile. Postoje opet razlike koja država dopušta koji sadržaj, ali to nije bitno za ovu temu. Bitno je jedino da ste svjesni da ne možete “bljazgetati” o nekim temama, vrijeđati i paušalno omalovažavati određene ljude. Možete, ali ne očekujte 100% sigurnosti obzira na koji se blog odlučili.

Sad možemo konkretno: Kako napraviti blog?

Odredili ste neku temu, odlučili se na postojeći besplatni ili plaćeni pro hosting i što dalje. Moj savjet je da prije početka dobro razmislite o plaćenom pro ili besplatnom hostingu. Razlog je vrlo jednostavan. Prijenos podataka. Prelaskom sa besplatnog na pro hosting trebati ćete, najčešće, ručno prebaciti sav sadržaj. Iznimni slučajevi su kad zakupljujete hosting kod pravog vlasnika besplatnog servera.

Kako to funkcionira? Npr. za potrebe testiranja napravio sam blog na wordpressu – cactusxy.wordpress.com , gdje je cactusxy moja poddomena (korisničko ime) a wordpress je vlasnik hostinga i svega što se tamo nalazi. To se ne plaća ništa ali se zato i nema nikakve sigurnosti. WordPress (WP) u svakom trenutku može ukinuti free servis i izbrisati sve besplatne račune. Sad će dušebrižnici reći da imaju rok od šta ti ja znam koliko…. Nema veze, ako odluče izbrisati izbrisati će…

Sve što se nalazi na serveru u vlasništvu podliježe ugovoru između Vas i Njih. Što točno ja nisam čitao do kraja jer mi nije bitno. Bilo mi je samo bitno da je FREE! Kome ne bitno, uvijek treba čitati ugovore. Elektronski potpis (AGREE) je isto potpis.

Kako napisati WordPress Blog

Kliknite na link WORDPRESS ili ga potražite u guglu. Krenite sa GET STARTED i odaberite vrstu stranica. Opcije su BLOG, WEB STRANICA, PORTFOLIO, ONLINE STORE (web shop). Upišete naziv bloga (u mom slučaju cactusxy). Ukoliko je slobodno kliknite na FREE. Start Free, username, password i to je to. Upišete e-mail i blog je spreman za pisanje. Isto tako ako ne i jednostavnije je sa ostalim servisima koje ću navesti na kraju.

Kada se uđe u administratorski dio upišu se osnovni podaci i ispuni ono što smatrate potrebno. WordPress free je jako moćan alat i nudi vam pregršt mogućnosti. Jedna od najboljih je ta da u svakom trenutku možete zakupiti PRO servis uz vlastitu domenu. Cijena od 48 eura godišnje za prostor od 6GB što je više nego dovoljno. Za prvu godinu imate popust i meni kaže da mi je prva godina samo 23 eura. To je super ukoliko ste imali FREE i puno članaka jer dobivate automatsku nadogradnju. Uz to možete pratiti sve svoje WP blogove. Koliko je WP jak i moćan govori podatak da neke od najvećih novinarskih kuća vrte svoje web stranice na WP. I ovaj blog je na WP!

Mali savjet o temi kako napisati blog.

Moj savjet je bez obzira na sve, ukoliko ste već ukucali kako napraviti blog da ga i napravite. Neka stoji. Ne košta ništa. Napišite članak, dva. Podijelite ga na društvenim mrežama. Komentirajte i budite aktivni. Odaberite neku dobru temu. Budite kreativni. Vjerujte, uspjeh neće izostati. Vrlo je jednostavno. SITE PAGES su statične stranice tipa O MENI, KONTAKT. BLOG PAGES su stranice bloga, odnosno tekstovi. Tekstovi se automatski svrstavaju po datumu objave. Novi uvijek idu na vrh. Imate prostora za slike. Podijelite svoja razmišljanja. Vrlo je jednostavno. Nije bitno kako napraviti blog? Kako napisati blog? Kako pokrenuti Blog? Kako pisati Blog? Kako otvoriti Blog? Jedino je volja bitna…

Neke prednosti pisanja bloga. Nije sve kako napisati blog, nešto i samo dođe od sebe.

Pišući blog mogu si priuštiti da pišem i o nekim meni zanimljivim temama kao što je Kolumbo i otkrivanje Amerike. Pohvaliti se da sam bio u NaVAk centru Beograd i vozio SEAT Ibizu među prvima u hrvatskoj. Bio na Latte Art takmičenju. Mogu pisati o svojim novogodišnjim odlukama. Mogu se požaliti na ljude koji me okružuju, o apartmanima i turistima. Mogu si priuštiti da prenesem neki zanimljivi članak, recimo natalna karta – horoskop. Mogu i pisati o nekim pričama koje sam čuo pred mnogo godina.

Gdje mogu besplatno napraviti blog?

Besplatna Domena: Jeste li znali da svaki hrvatski državljanin ima pravo na jednu BESPLATNU domenu? Provjerite na DNS servisu. Ukoliko ste pravna ili fizička osoba koja obavlja neku djelatnost imate pravo na BESPLATNU HR domenu. Ukoliko želite osobnu web adresu možete dobiti potpuno BESPLATNO adresu tipa ime.prezime.iz.hr ili ime.prezime.from.hr.

Uskoro nastavljam sa pisanjem o tome kako napraviti blog i kako ga optimizirati.

-1253-