kava vrste kave arabica robusta uzgoj kave

Vrste kave : Arabica vs Robusta

Čega ima u kavi

Crna kao vrag, Vruća kao pakao, Čista kao anđeo, Slatka kao ljubav
tako bi se ukratko mogla opisati kava

Osim kofeina kava sadrži i trigonelin koji se pod utjecajem topline pri kuhanju pretvara u vitamin niacin. (Iz grupe B vitamina). Uz to, kava sadrži oko 600 isparivih mirisa, bjelančevine, vodu, masnoće i mineralne soli.

Kava je afrodizijak. Nađete li se sa simpatijom na kavici, nije loše znati da vam taj napitak može pripremiti teren za ljubavno osvajanje. Istraživanje je pokazalo da kofein utjeće na područje mozga koje upravlja seksualnim uzbudenjem. Testovima na štakorima utvrđeno je da su oni kojima je davan taj stimulans kudikamo aktivniji u ljubavnoj igri. Tako tvrdi dr. Far Guarraci sa sveucilišta Southwestern u Teksasu. Međutim. Čini se da kofein djeluje samo na one jedinke koje nisu navikle na njega. To vjerojatno znači da pijenjem kave postajemo imuni na njen afrodizijački efekt.

Osnovne vrste kave

Arabica vrste kave

Uzgojena i selektirana prije nekoliko stoljeća. Najpoznatija je vrsta Moavka (Moka). Uglavnom je kultivirala u Arabiji, čije malo zrno ima intenzivan mirisan miris.
Njezina karakteristična boja je bakreno zelena, a njezin oblik je polegnut i produžen. Različite vrste su “Tipica”, “Burbon” rašireni u Brazilu i “Maragogype”, cijenjene po njihovom velikom zrnu. Biljka Arabica se razvija u zemljama koje su bogate mineralima, odnosno vulkanskim lokacijama. Locirane su na visinama preko 600 metara. Idealna klima mora biti oko 20°C. Uzgajanje različitih vrsta je bilo predstavljeno na kraju devetog stoljeća. Nakon nesreće, u različitim područjima, “bolest” je utjecala na floru i gotovo uništila sortu kave Arabica. Od toga trenutka različite vrste su bile izabrane i selektirane, produktivno zrno koje će biti uspješno predstavljeno na međunarodnom tržištu.

Robusta vrste kave

Slična kao Kava Arabica, njezine grane savijaju se prema zemlji, kao kišobran. Tijekom godine neprekidno je u cvatu. Njezino zaobljeno zrno je manje, ali bogatije u kofeinu u usporedbi s prethodnom vrstom. Jednom kada se isprži vrlo je mirisno. Ova vrsta također vegetira u nizinama te je imala veliku sreću u trgovini. Pronađena je u Kongu i trenutačno se mnogo uzgajala jer njezinu proizvodnju krasi obilatost i jeftinija oprema. Ona pokazuje jaki otpor prema bolestima, vegetirajući u očajnim uvjetima. Nekolicina vrsta dobivena je križanjem “Canephora” prema kojem Robusta (Snažna) pripada. Raspršena je u Indoneziji, Ugandi, Indiji i na zapadnoj strani Afrike. Nadalje, ” Arabusta ” je dobivena križajući dvije vrste kave, Arabica i Robuste.

Liberica vrste kave

Potječe iz šuma Liberije i Obale Slonovače, lijepa je dugotrajna biljka, snažna, bujna, s plodovima i sjemenom. Dimenzijom skoro duplo veće od Arabice te je otporna kada nametnici napadnu. To je biljka koja treba visoku temperaturu i velike količine vode. Zbog ovih karakteristika, kava Liberica je izabrana kao najunosnija, od križanih vrsta. Nova vrsta je uglavnom prisutna u Obali Slonovače i u Madagaskaru. Njezino zrno, čak i ako je niže kakvoće, pruža mirisnu i ugodnu kavu. Nekolicinu desetljeća prije, njezin okus se uglavnom vrlo cijenio u skandinavskim državama.

Ostale manje poznate vrste kave

 • Excelsa – Pronađena 1904, ova vrsta se odupre bolestima i suhoći. Ona ima visok prinos i njezino odstajalo zrno daje kavi osim mirisa i ugodni okus. Slična je kao kava Arabica.
 • Stenophylla – Uzgojena u Gvineji, Sierra Leoneu i Obali Slonovače. Otporna je na suhoću. Miris njezina zrna je usporediv s jednim od čajeva. Okus pića je neizmjeriv. Tako tvrde kušači. Nekolicina primjeraka je smještena u botaničkim vrtovima.
 • Mauritiana – Kava dobivena iz ove vrste kave može se nazvati gorko i mutno piće.
 • Racemosa – Biljka je bez listova tijekom suhe sezone, njezino listanje počne tijekom kišne sezone. Kava ima vrlo malo kofeina ali je vrlo mirisna.
 • Congencis – Potječe sa obala Konga. Proizvodi dobru kvalitetu kave, ali grm nije jako plodonosan.
 • Dewevrei – Dolazi iz šuma Congo Belgian.
 • Neo-Arnoldiana – Selektirana je u Kongu i ima visok prinos.
 • Abeokutoe – Uzgojena u Obali Slonovače, njezino zrno podsjeća na kavu Arabica.
 • Dybowskii – Ona je grupa Eucoffea inter-tropske Afrike.
 • Ostalo – vrste kave nepogodne za uzgajanje, ali neke vrste uspjevaju u: Kouilou, Sankuru, Ugandi, Niauliu itd.

Vrste kave po predjelima uzgoja ili lokacijama

Brasil SAMAMBAIA Sul de minas – bezkofeinske vrste kave

Beskofeinska plantažna kava iz Brasila sa plantaže SAMAMBAIA , Sul de minas.
Razlika između ove BRASIL kave i “obične” bezkofeinske je prvenstveo u tome što je Brasil 100% Arabica. Kava je sa plantaže SAMAMBAIA. “Obična” bezkofeinska kava najčešće je selekcija 100% arabica kave.

Brasil kava sa kofeinom odlikuje se slatkoćom i niskom kiselosti. Baršunasta aroma sa delikatanim tragom čokolade čine ovu slatku kavu savršenom za doručak. Ovu bezkofeinsku kavu možete si priuštiti uz užitak ispijanja omiljene šalice kave neposreno prije odlaska na spavanje. Brasil kava idealna je za dobro jurto i laku noć. A tijekom dana možete konzumirati i čokoladu… Ali čokolada ima i neke negativne nus pojave, dok je kava diuretik te pomaže u očuvanju organizma. Dakle, sa ovim novim okusom možete zamijeniti i koju kockicu čokolade. Sa ili bez kofeina, Brasil je idealna kava za cijeli dan.

EL SALVADOR SHG (Strictly High Grown) – najbolje vrste kave

vrste kava el salvador shgVrsta keve 100% arabica kave koja već duže vrijeme plijeni pažnju profesionalnim kušačima kave diljem svijeta. Osvojila je titulu “Cup of Excellence”, te je odabrana za najbolju kavu godine od strane Talijanske akademije za kavu. El salvador ima sličnosti sa BRASIL SANTOS, koji je odlično prihvaćen kod nas.

Naravno, kod onih koji vole malo nježniju aromu i lakši aftertaste. EL SALVADOR SHG je kava okarakterizirana kao kava izrazite punoće i visoke kiselosti. Prodire do nepca punim okusom meda te primjesama citrusnog cvijeća od kojih svo ostavlja snažan okus koji karakterizira Pobjednika. Kava iz El Salvadora ima tipična svojstva kava Središnje Amerike. Lake je supstance, aromatična je i izuzetnog mirisa s blago slatkim okusom, odličnim balansom i niskom kiselošću. Najbolja kvaliteta se naziva SHG (strogo plemenita uzgoja) i pokazuje da je uzgajana na visini od iznad 1200 metara. Kao u Guatemali i Costa Rici kava je klasificirana prema visini plantaža: što je plantaža viša, bolja je kvaliteta.

BRASIL SANTOS – aroma koja osvaja – aromatične vrste kave

Ponuditi nekome „cafezinho“ mnogo je više od puke tradicije. To je ujedno i način izražavanja dobrih želja koji se prakticira diljem Brazila. Od urbane džungle Sao Paola do zelenih predjela Amazonske prašume. Slatka kava bez mlijeka pije se tijekom čitavog dana. Brazil je najveći proizvođač i izvoznik kave na svijetu.
U Brazilu se uglavnom uzgaja Arabica, a u proizvodnji kave zaposleno je tri i pol milijuna ljudi. Ova ogromna zemlja ima bezbroj različitih vrsta kave, a brazilski kvalifikacijski sustav kave vjerojatno je najrašireniji među zemljama proizvođačima kave. Jedno od glavnih područja proizvodnje je Minas Gerais, čiji se fascinantan krajolik proteže od dugih plaža do ogromnih metropola. Neke plantaže u toj regiji imaju male povijesne muzeje o zrnima kave.

Među svim brazilskim kavama one koje potječu iz područja Sao Paola ubrajaju se u najfiniju kvalitetu. Nazvana Santos prema imenu luke gdje se ukrcavaju zrela zrna kave. Kava Santos  koja potječe s fazenda u Minas Geraisu čuvena je te jedna od najboljih kava Južne Amerike. Njena niska kiselost, baršunasta aroma koja osvaja i njen delikatan trag čokolade čine ovu slatku kavu  savršenom za doručak. Ove gurmanska vrsta kave ima SLABU KISELOST, BARŠUNASTU i OČARAVAJUCU AROMU i DELIKATANU PRIMJESU ČOKOLADE.

JAMAICA BLUE MOUNTAIN – otok kavinog blaga – otočno-planinske vrste kave

Kristofor Kolumbo opisao je Jamaicu kao najljepši otok koji je ikada vidio. To je zemlja sušene piletine, rege glazbe i dugih bijelih plaža, ali i izuzetne kave.
Poznata i kao „kavijar među kavama“, „Blue Mountain“ s Jamaice jedna je od najcjenjenijih vrsta kave na svijetu. Uzgaja se u području Blue Mountains (otuda njeno ime). Na istočnom dijelu otoka, na planinama čiji su vrhunci (od kojih neki premašuju 2.200 metara visine) „okupani“ toplim, vlažnim vjetrovima.
Kava Arabica, izvorno uvezena iz Martiniqua u 18. stoljeću, uzgaja se na najvišim planinskim predjelima. Skladno raspoređena na terasastim područjima kultiviranim plodnom zemljom. Navodnjava se najčišćom riječnom vodom, a sjenu joj pružaju stabla avokada i banana.

Dolazeći iz Blue Mountains Jamaice otkuda i njeno ime. Izvanredna vrsta Arabice bila je izvorno uzgajana 1725. od strane tadašnjeg vladara Sira Nicholasa Lowesa. Smatra se najfinijom Arabicom na svijetu. Na istočnoj strani prelijepog otoka Jamajke nalazi se gorje zvano Blue Mountain. Na nadmorskoj visini od 1.676 metara područje je gusto pošumljeno i održava se kao šumski rezervat. Ispod te linije, konfiguracija terena, učestalost kiša i sumaglica su Bogom blagoslovljeni. Savršeni su za kultivaciju kraljice svih kava – Jamaica Blue Mountain kave. Karakteristike ove gurmanske kave su SAVRŠENA AROMA i KISELOST.

Vrste kave KENYA ‘’AA’’ WASHED – Terasasto područje s pogledom na svijet – kenijske vrste kave

kava vrste kave kenijaTa posebna vrsta Arabice raste samo u Keniji, uzgajana na njenim zadivljujućim platoima na oko 2000 m nadmorske visine; nakon berbe kava prolazi posebnu metodu obrade poznatu kao „vlažna“. Dvostruko „AA“ označava veličinu zrna, veću od standarda. Vrlo intenzivna, snažna i aromatična s finim okusom predstavlja pravi užitak nakon dobrog jela.
Kada proizvođači kave diljem svijeta odu na pauzu za kavu, često piju mješavinu koju čine zrna Arabice iz Kenije. Kenijska kava ima aromu tipičnu za još neke vrste kao što su etiopijska, jemenijska i kolumbijska. Arome blagog kiselog vina i visokim stupnjem  konzistencije.

Smještene na terasastim predjelima koji ocrtavaju planinske obronke, u sjeni stabala banana, kenijske plantaže kave spektakularno su obilježje ovog krajolika.
Ta posebna vrsta kave Arabica uzgaja se samo na visini od oko 2000 m. Dvostruko A označava veličinu zrna koje je veće od većine zrna drugih vrsta kave. Ove vrste kave imaju UPEČATLJIVI, INTENZIVNAN, JAK i AROMATIČAN OKUS.

MEDELLIN  SUPREMO-COLOMBIA – tisuću boja kolumbijske vrste kave

vrste kava caffe de colombiaNa tisućama farmi u Kolumbiji, delikatna umjetnost uzgoja kave stoljećima se prenosila s oca na sina.
S uzgojem na otprilike milijun hektara i s gotovo četiri stotine tisuća zaposlenih, kava je jedna od glavnih kolumbijskih proizvoda. Kolumbija je na drugom mjestu po izvozu kave u svijetu iza Brazila. Vodeći je proizvođač „prane kave“, poznate među profesionalcima kao blage.

Biljku kave Arabica prvi su uzgajali španjolski misionari na strmim obroncima Cordillere početkom 19. stoljeća. U tim vlažnim područjima umjerene klime i danas se nalazi većina plantaža kave. Cordillera je nabor zemljine kore koji prolazi čitavim kontinentom Južne Amerike i nastavlja se dalje do Tierra del Fuego. Poznata je i kao „Cafetera“ ili područje kave. Tu ćete naići na skupine Indijanaca koji uzgajaju kavu kao i na bogatu i šaroliku faunu. Uključujući kljunate tukane, čaplje, pelikane, flaminge, kondore i kolibriće.
Povoljna klima i izuzetno složen uzgoj i tehnike obrade čine kolumbijsku kavu jednom od najboljih na svijetu. Ta kava srednje kiselosti ima odličnu strukturu i supstancu, a njena aroma podsjeća na svježi maslac.

Caffe de Colombia – caffee meddelin supremo

Vjerojatno najpoznatija kolumbijska kava zahvaljujući svom posebno slatkom okusu. Njeno ime dolazi od veličine zrna. Mjesni poznavatelji ju nazivaju „blagom“. Lako je probavljiva, laganog i finog okusa, srednje kiselosti i arome koja pomalo podsjeća na orah. Ta se kava izvozi pod nadzorom „Federacion Nacional de Cafeteros“ – Nacionalne federacije kavana. Njena zrela aroma čini ju idealnom za odmor sredinom jutra ili popodneva. Ova vrsta kave JE LAKO PROBAVLJUJUĆA, LAGANOG I DELIKATNOG OKUSA, SREDNJE KISELOSTI TE BLAGOG OKUSA ORAHA.

COSTA RICA TARRAZU – najbolje vrste kave

costarica caffeeTa fina kava uzgaja se od 1700. godine na planinama regije Tarrazu na jugu San Josea, na visini od između 1200 i 1700 metara nadmorske visine. Odlični klimatski i geografski uvjeti i bogatstvo savršeno isušenog vulkanskog tla nude izuzetno prirodno nalazište za uzgoj kave. Sa svojom laganom, čistom aromom i prepoznatljivim mirisom, kava Tarrazu jedna je od najboljih na svijetu.

INDIA MONSOONED MALABAR – indijske vrste kave

Smatra se najbolje kvalitete među „monsunskim“ kavama, Malabar potječe s južne obale Indije. Ime dolazi od postupka pohrane ubranih zelenih zrna u otvorenim skladištima. Tamo su izložena snažnim vjetrovima nekoliko tjedana za vrijeme sezona monsuna. Rezultat je svijetlo žuto, slatko zrno niske kiselosti. Taj nevjerojatan postupak čini kavu izuzetno pitkom.

RISERVA GRAND CRU FAZENDA LAGOA – specijalizirane vrste kave

Farma Lagoa smještena je na jugu Minas Geraisa, predjela poznatog po svojoj posebnoj kavi, zdravoj klimi i čistim mineralnim vodama. Farma ima 220 hektara kave na visini između 900 i 1200 mt. i 600 hektara tropskih kišnih šuma. Sadašnji vlasnici, praunuci osnivača Vieirasa posvetili su se proizvodnji specijaliziranih kava. Posvećuju posebnu pozornost pažljivom ručnom branju najboljih „bobica“ i složenom postupku prirodnog sušenja. Tako postižu visoki standard kvalitete. Ta jedinstvena Estate kava je „Mundo Novo“ i „Catuai“ vrste. Obrađuju se prirodnom metodom „srži“ u kojoj se vanjska kora kave otklanja odmah nakon branja. Zrna se suše na suncu sa srži ploda koja prianjanju za njih što naglašava supstancu i slatkoću.

GRAND CRU-MAPANGA – vrhunske plantažne kave

Od najfinijih zrna Arabice, Mapanga „AAA“ dolazi s jedinstvene plantaže smještene na Malawiji, maloj jugoistočnoj afričkoj državi. Kava se u tom području uzgaja od 1890., ali proizvodnja ostaje ograničena kako bi se sačuvala izvanredna kvaliteta. Uzgojena i obrađena posebnom pozornošću i predanošću, ta je kava bogate supstance pune i mirisne arome, blago voćna. Mapanga „AAA“ Grand Cru, među svjetskim najegzotičnijim kavama nudi Vam trenutke nenadmašnog užitka.

GRAND CRU GAYO – vrhunske brendirane vrste kave

Kvalitetu ove kave jamči trgovačka marka Transfair. Neprofitabilna organizacija koja promovira EQUAL AND FAIR COMMERCE. Pomaže ekonomske transakcije malih poduzeća i proizvođača iz zemalja Trećeg svijeta. Priznaju im jednako dostojanstvo i priliku za dobivanje autonomije.

GRAND CRU IPIRANGA – vrhunske brazilske kave

Ova plantaža nalazi se u Brazilu, u području Guaranesia u Minas Geraisu. U očuvanoj prirodi ovog tropskog raja na visini od  između 850 i 1200 m. Visina je to predstavlja dom brojnim divljim životinjama i prekrasnim pticama, kava prirodno zri na suncu, a bere se ručno. Uzgaja se bez dodatka kemikalija. To je kava dobre kiselosti, zrele supstance i ugodno slatka, izvrsna za konzumaciju u bilo koje doba.

PURE ARABICA – kava od odabranih sorti arabice

Od svih različitih vrsta kava na svijetu Arabica je nesumnjivo najfinija i najcjenjenija. Najbolje vrste Arabice stvaraju od kave intenzivne pitke arome punog okusa. Od svih različitih vrsta kava na svijetu, Arabica je bez pogovora NAJFINIJA I NAJCJENJENIJA.

ORGANIC AGRICOLTURE – organski uzgojene vrste kave

Najbolja, čista Arabica iz organske agrikulture. Ta kava dolazi ekskluzivno s certificiranih i nadziranih plantaža. Na njima trgovci na malo generacijama uzgajaju svoju kavu prirodnim postupkom te bez dodatka kemijskih gnojiva. Sljedeći svoje drevno znanje prirode, ti farmeri stvaraju miješane plantaže gdje se kava uzgaja zajedno s voćkama. Najčešće su to stabla banana, ananasa, papaje i tako dalje. Voće pomaže da se tlo sačuva čistim i plodnim poštujući prirodne cikluse zemlje. Ponovno otkrijte taj prirodni miris jedinstvene kave, tečnog okusa i mirisne arome.

DECAFFEINATED – vrsta kave bez kofeina

100% čista zrna Arabice, ali dekofeinizirana. Tajna se nalazi u savršenom omjeru okusa i „lakoće“. Njena tajna je SAVRŠENI BALANS između arome i lakoće. Novi proces odstranjivanja kofeina koji je 100% prirodan. Kofein se odstranjuje novim prirodnim procesom sa karboniziranom vodom koji je sličan procesu “Swiss water”. Proces je ZDRAVIJI od bilo kojeg drugog i POTPUNO PRIRODAN!

Desetcima godina, bezkofeinska kava je bila jadna imitacija bogato aromatizirane regularne kave, dekafeinizirane raznim kemijskim postupcima. Iako se čini kompliciranim, CO2 proces je prirodan i efektivan. Komprimiran u tekući oblik, ugljični dioksid. Komponenta zraka kojeg svi dišemo je prirodno otapalo koje uzima kofein i vadi ga iz zrna. Zato jer se veže na kofein, a ne na ostale elemente koji pružaju kavi njen bogat okus. CO2 dekafeinizirane kave imaju više okusa nego bilo koje druga vrsta kave. Nadamo se da cete uživati u svojoj šalici kave znajući da je prirodno dekofeinizirana i 99.9% bez kofeina.

GINSENG – kava sa udjelom korjena ginsenga

100% arabica kava sa udjelom ginsenga 0,1%. Iz korijena biljke dobiva se ekstrakt koji doprinosi energiji i zdravlju. Okus je čokoladni, revitalizirajući, te nudi užitak i energiju.

AMERICAN COFFEE – američke vrste kave

U Americi gdje je rođena prva, neiscrpna šalica kave u skladu s anonimnom anegdotom s početka 20 stoljeća. Prava kava treba biti „vodenkasta i bogata baš kao rijeka Mississippi“. Glavni lik priče bio je putnik koji je prenoćivši u malom hotelu na selu u Mississipiju oduševio vlasnika hotela. Ispijao je šalice kave jedne za drugom. Odtada se američki način ispijanja kave raširio po cijelom svijetu i kao piće koje dolazi uz dobro jelo. Danas je Arabica d.o.o. jedino hrvatsko poduzeće koje predstavlja originalnu američku kavu, odličnu „dugu“ kavu zrelog okusa i niske kiselosti. To je blago pržena i srednje mljevena mješavina kave za odličnu filtar kavu. Može se nabaviti u mljevenim pakiranjima ili s pripremnim doziranjem. Pakiranje s pripremnim doziranjem olakšava  postupak pripreme bez potrebe mjerenja ili naslućivanja ispravne količine potrebnog praha. Taj proces pojednostavnjuje čišćenje aparata.

PLANTAŽNE VRSTE KAVE

Plantažne vrste kave posebno su njegovane za razliku od drugih kava (regionalne kave). Zrna kave brana su ručno i to samo zreli primjerci, nisu se mješale sezone branja. Spadaju u red SPECIALITY COFFEE odobrena od strane SCAE asocijacije. Udio kofeina je vrlo mali, tako da PERU – Alto Palomar ima samo 2,7gr/l. Pečene su slabije (medium roast), tako da je aroma istančana, a okusi su voćni. Kao takve iznimno su zanimljive ljubiteljima espresso-a, coffee gurmanima, te svima onima koji to žele postati.

Neki primjeri opisa plantažnih kava

 • Plantažna kava ETIOPIA Sidamo Yrgalem – jedinstven okus limete s notama citrusa, te sladkog zavrsetka s ugodnom kiselosti.
 • Plantažna kava PERU Alto Palomar, organic fair trade – okus pečenog badema i slatkost duhana sa notama meda.
 • Plantažna kava GUATEMALA & ETIOPIA Iridamo – aromatične linije sa cvijetnim notama lavande i jasmina, slatkog i laganog tijela.
 • Plantažna kava BRASIL Lagoa do Morro – aroma sa kakao notama, slatkog okusa bijele čokolade i glatkog tijela.
 • Plantažna kava EL SALVADOR & INDIA San Luis & Raigode – intezivna aroma slatkih začina, okusa cimeta, glatko-bogato tijelo, slabe kiselosti i dugotrajnog okusa.

Opaska:
Dijelovi teksta preuzeti su sa “starog” Quahwa sajta. Btw., dosta tih članaka sam i sam napisao. Kako se mijenja koncept poslovanja tako će i tekstovi, najvjerojatnije, u penziju. Meni osobno žao je toga jer je svojevremeno bilo uloženo jako puno truda u cijeli projekt. Pa nek žive na novoj lokaciji… Nekad se to tako kategoriziralo, danas je malo drugačije ali u principu to je to. Kome pravo kome krivo!

| Novogodišnje odluke. | Kako napraviti blog. | Natalna karta i horoskop. | Latte art by Quahwa. | Hotel – smještaj i žalbe. | Kolumbo i bračni status. | Seat by Navak Centar Beograd. | Apartmani Crikvenica. | Vela Gospa ili Velika Gospa. | Proud to be Lidlić. |

-1730-