seminar foto esej

Seminar FOTO ESEJ – Ispravljanje je odrađen 15.05.2014.

seminar foto esej spravljanje

Seminar Foto Esej je zamišljen kao svojevrsno putovanje kroz godinu dana, odnosno putovanje kroz vrijeme. To je ujedno i moj prvi foto esej.

Fotografije za foto esej snimljene su tako da „ispravljaju“ nepravilnosti u prirodi i dozvoljavaju da ostatak slike pada. Namjera mi je bila s tim dobiti neku vrstu dinamike. Ukazati na to da se cijela perspektiva gledanja određene foto esej fotografije mijenja sa kutom i nagibom snimanja. Naime, ljudsko oko ne može nagnuti sliku, tako da ovim pristupom dobivam drugačiji pogled na fotografiju.

Isto tako, taj drugačiji pogled može se očitovati i u cijeloj priči o vremenu, životu ili percepciji određene stvarnosti. Svatko od nas ima drugačiji pogled na život ili svijet oko nas samih. Ovim foto esej fotografijama želim pokazati da, ponekad, i drugačiji pogled na svijet može biti ispravan. Iako u nekim situacijama djeluje pomalo čudno.

Foto esej Fotografije su „ispravljane“ u samom fotoaparatu, odnosno nagibom fotoaparata. Time sam odredio koji dio će biti ispravan, odnosno izravnat a koji će imati nagib ili pad..

Sve fotografije su u post produkciji uvezene u Photoshop iz RAW (CR2) formata. Svaka fotografija je obrađena u skladu sa mjesecom koji predstavlja. Trudio sam se da ta intervencija bude što manja, odnosno da što više „efektnosti“ probam dobiti namještanjem parametara fotoaparata. Koristio sam isključivo  manualnu opciju bez korištenja bilo koje vrste dodatnog umjetnog svjetla. Fotografijama koje se nalaze u zimskim mjesecima dodao sam malo zimskog, tmurnog štiha, dok ljetnim sam malo intenzivirao boje.

Foto Esej Fotografije nazvane su jednostavno po mjesecu iz godine kojeg predstavljaju. Jednostavno, Siječanj, Veljača, Ožujak, Travanj, Svibanj, Lipanj, Srpanj, Kolovoz, Rujan, Listopad, Studeni, Prosinac. Nakon naziva mjeseca dodana je i brojčana oznaka samog mjeseca. Time sam želio zaokružiti cjelinu koju nazivamo godina ili putovanje u periodu od dvanaest mjeseci.

#za više fotografija kliknite na moj FLICKR link

 

Pročitajte još:

-237-

2 thoughts on “Seminar FOTO ESEJ – Ispravljanje”

Comments are closed.